sestdiena

jāiet uz mežu

Postmodernisms ir viņas bieds. Bieds, bieds, jā. Bieds varētu būt. Varbūt šausmas? Nē, šausmas tomēr velk uz šausmu estētikas pusi, bet tās viņai nav. Bieds ir ļoti latviski. Pavisam kā no vārdnīcas. Nez, kas vārdnīcā ir par biediem. Postmoderni domājot, varētu nosaukt arī par prieku. Vai par sviestu. Postmodernisms ir viņas sviesta prieks. Bet vai lasītājs sapratīs?
Muntis Nerelis košļāja Orbit Sweetmint atsvaidzinošo zelējamo gumiju un patrina ar roku galdu. Palika drusku taukaina strīpa. Vajadzētu noslaucīt putekļus. Mati arī jāizmazgā. Sen nav būts uz mežu. Atkal jau tas draņķa sniegs nokusīs.
Ance Ūse uzrakstījusi lielisku rakstu. Reti gadās tik lieliski gabali, par ko izteikties - spļauj kā spļaudams, vienmēr būs trāpīts mērķī.
Nez, ko viņi dara tai AU studiju namā? Zelē tabaku? Lai uzrakstītu tik lielisku gabalu, ar vīnu būtu par maz. Bet varbūt tomēr vīnu. Lai gan no tabakas zelēšanas ugunsdrošības sirēnas taču neiedarbojas. Cik nav dzirdēts - sāk kaukt un viss studiju process lupatās.
Muntis Nerelis palaida play. Atskanēja abrahamu kalnu rajona ganu dziesmas. Tomēr cita lieta paklausīties, attīra iekšas.
Kur es paliku? Jāpasaka kaut kas par Ūses kritikas objektu. Sanita Ožkalns gan neko šoreiz neteica. Lai ļaujoties pats, bet tā to lietu tomēr nevar atstāt. AU ražo jaunos kritiķus, kas ne velna nejēdz. Nekritizē ne sitami. Un latvju proza stagnē. Vai varbūt grimst stagnātismā. Stagnē un sfagni skan labi, lieliska saskaņa - literatūrkritikas purvā stagnē sfagni. Laikam tomēr jāaiziet uz mežu.
Tātad Ilvas Bumbiera romānā ir skaidri jaušama. Nē, nav jaušama. Jaušama būtu kā padomju recenzijās. Vajag indīgāk. Ilvai Bumbierei ir redzīga acs. Lieliski! Reizē vienkārši, bet Ožkalnam arī patiks.
Par Undīni Rapsi būtu rakstījusi viņa pati. Kurš vēl tik dziļi ir iegrimis Rapses poētiskajā anatomijā. Kurš ir izlasījis visas grāmatas un ieguvis tik plašus prozas kontekstus.
Bet lai jau viņa muld. Nerelis zināja - izlasījis visvairāk ir viņš.
Vēl kaut kas jāpasaka par AU studiju nama docētājas Ances Ūses intelektu. Finālam. Tad gan uz mežu. Tagad dienas īsas, sniegs arī drīz nokusīs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru