piektdiena

gurķu akadēmija

Nu gan Rinaldam Sviedrim bija par daudz. Maz ka nosauc par Raimondu. Tāpat jau dzīvē bijis daudz klapatu un nepatikšanu. Nupat viņš presē izlasīja, ka ir sajaukts ar Armandu Sviedri. Tas gan reizē bija arī ņirdzīgi, jo Armandam nekad nav bijis nekāda sakara ar gurķu akadēmiju un jauno literāro talantu kalvi. Ar to bija jāņemas Rinaldam, jau cik gadu pēc kārtas! Ar visām tām pasistajām rakstniecītēm, matainajiem dzejnieciņiem un lauku tantām, kas pie vecuma izdomā rakstīt memuārus un publicēt mīlestības dzeju.
Rinalds Sviedris sēdēja dzīvoklī pie loga un skatījās, kā divi kaķi vazājas pa pagalmu. Viens iet uz mistkastēm, otrs pa gabaliņu pakaļ. Viens apsēstas, otrs pa gabaliņu. Laikam mīlestība.
Ar literatūras kanonu Rinaldam gan nebija nekāda sakara. Viena gaisa jaukšana, nekas vairāk. Izdomā paši un tad sāk cepties. Lai literatūras skolotājas taisa savus sarakstus, rakstniekiem jāraksta tālāk un jāmāca citiem rakstīt.
Ar to mācīšanu bija kā bija. Haltūrkapitāla fonds tusa, tusa, kamēr iztusa - gurķu akadēmijai naudas nebūs. Nu, nebūs tak, lai nav. Iztiks bez gurķiem. Gan jau tāpat kaut ko rakstīs. Tomēr stulbi, viss darbs pakāsts, viss lupatās. Cik stundu bija jānoņemas, kamēr pielauza Dēklu un Koru - nē, ko nu šīs, šīs jau neko, lai māca citi. Nu kur ta tie citi ir. Rapse kā raus, tā paraus, mandeļu acis zibinādama. Bumbieris ir par maigu. Tur vajag tādas ar krampi un izglītību. Lai ja pasaka, tad ir - pielīp kā ar skoču.
Izputēs tā latvju literatūra, tad redzēs. Nekur citur šitā nav kā pie mums. Paši pūta, paši dega - kaut ko samurgo, kaut kādus stāstiņus vai pantiņus, jau dzejnieki. Ne tur pantmēra, ne alegoriju. Neko nejēdz par postmodernismu un diskursiem. Tik nokrāso melnus matus un aiziet.
Kaķi bija apsēdušies katrs savā piebrauktuves pusē un sastinguši skatījās. Kaut kā jau tā krīze jāiztur. Un lai maksā tie autori. Ls 372 par gurķu akadēmiju nemaz nav tik daudz. Nebūs te nekāda siltumnīca. Kurš varēs samaksāt, tas rakstīs. Un kurš rakstīs, tas varēs atpelnīt. Beidzot latviešiem būs normāla komerciālā literatūra, ne tikai kapu dzeja un memuāri.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru